Alkohol etylowy (znany również jako etanol czy też trunek zbożowy) to achromatyczna palna ciecz o intensywnym zapachu oraz smaku. Ma wzór chemiczny CH3CH2OH oraz był używany w dużej grupy zastosowaniach od okresów starożytnych. W swojej najpowszechniejszej postaci alkohol etylowy jest dynamicznym czynnikiem trunków procentowych, takich jak piwo, wino i napoje spirytusowe.
Nie tylko można go bezpiecznie jeść w niedrobnych ilościach, jednakowoż działa także jako środek depresyjny, jaki spowalnia aktywność ośrodkowego ustroju nerwowego, powodując zatrucie, kiedy zostanie spożyte zanadto mnóstwo. Może być też toksyczny dla zwierząt, jeżeli zostanie połknięty w znacznych stężeniach. Poza celami rekreacyjnymi alkohol etylowy jest także stosowany w przemyśle do różnych towarów, w tym paliw, lekarstw, pestycydów oraz substancji zapachowych.
Jako dodatek do kompozycji benzynowych zwiększa liczbę oktanową, co pomaga ograniczyć stuki w silniku przy wyższych stopniach sprężania. W zimnym klimacie wolno go dodawać do oleju napędowego w celu obniżenia woskowania spowodowanego niskimi temperaturami – pragniesz dowiedzieć się znacznie więcej, zobacz alkohol etylowy. Niska temperatura powietrza wrzenia etanolu sprawia, że do perfekcji nadaje się do transportowania cząsteczek w procesach destylacji w czasie tworzenia przeróżnych rodzajów napojów alkoholowych, takich jak whisky czy gin.
Jego niska lotność sprawia, że jest bezpieczny w obsłudze bez przymusów użytkowania specjalistycznego wyposażenia lub też procedur bezpieczeństwa; prócz tego jego właściwości przeciwdrobnoustrojowe powodują, że jest należyty w środkach sprzątających, takich jak alkohol do wycierania bądź też środki do dezynfekcji rąk. Ogólnie rzecz biorąc, alkohol etylowy jest ważną częścią stworzonego przez nas codziennego życia; bez względu od tego, czy od czasu do czasu pijemy piwo z przyjaciółmi, czy też odkażamy ręce przed obiadem z klanem, wszyscy jesteśmy narażeni na tę całościową cząsteczkę w pewnym momencie stworzonego przez nas dziennego egzystencje.