Niewiele osób nie wie, czym jest ser mozzarella. To bardzo charakterystyczny gatunek sera, używany głównie do włoskich dań. To właśnie z tego regionu Europy wywodzi się jego historia. Jej stworzenie przypisywane jest starożytnym Rzymianom, a produkt ten nadal jest kojarzony właśnie z południowym regionem Włoch. Prawdziwa mozzarella włoska ma śnieżnobiały kolor, jest sprężysta i mokra.
Dysponuje również włóknistą strukturą, która pozwala swobodnie urywać kawałki. Właśnie od tej czynności pochodzi nazwa sera – czasownik włoski mozzare właśnie oznacza odrywanie. W takim kształcie sprawdza się bardzo dobrze się w różnych sałatkach, zwłaszcza w popularnej Caprese. Lecz jeszcze chętniej jest ona używana do najróżniejszych zapiekanek, w tym rzecz jasna do klasycznej pizzy. To właśnie płynna mozzarella ciągnie się w długie nitki po odgryzieniu kawałka ciasta. Mozzarella stała się popularna między innymi jako obowiązkowy dodatek pizzy, którą się serwuje na całym świecie w wielu rożnych wersjach.
Z takich też powodów przeważnie wytwarza się ją z tańszego krowiego mleka. W tej formie dysponuje ona delikatnym smakiem. Warto jednak wiedzieć, że produkty włoskie oryginalne wciąż są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawołu. Ten gatunek nazywa się mozzarella buffala i jest bardziej wyrazisty w smaku. Cieszy się mniejszą popularnością ze względu na wyższą cenę i mniejszą powszechność. Jeszcze mniej popularna jest mozzarella burrata. To tak samo pyszny ser podpuszczkowy, ale wyróżniający się półpłynnym, kremowym środkiem w jakim się znajdują kawałeczki mozzarelli. To ser świetnie się nadający do jedzenia solo albo sałatek, z dodatkiem prawdziwych włoskich pomidorów i oliwy.
+Tekst Sponsorowany+