Święta Bożego Narodzenia są jednym z najbardziej niezwykłych okresów. To właśnie wtedy można się spotkać z rodziną przy wigilijnym stole i skosztować tradycyjnych dwunastu potraw. Niezwykle ważną rzeczą w tych dniach jest też dzielenie się opłatkami. Pierwsze opłatki, wyglądające oczywiście zupełnie inaczej niż obecnie, zaczęły się pojawiać już w początkowych wiekach chrześcijaństwa. Na samym początku tego zwyczaju nie wiązano z Bożym Narodzeniem, to następowało w późniejszych wiekach, żeby ostatecznie stać się jedną z głównych tradycji w tym okresie. Takie dzielenie ma symboliczny, bardzo ważny wymiar. Zapomina się wtedy o złości czy wszelkich innych niemiłych emocjach, a życzenia które się składa są szczere i życzliwe. Dlatego też na żadnym stole w wigilię nie może zabraknąć opłatków, a aktualnie nie ma żadnych problemów z ich dostaniem.
Jeżeli ktoś chce, to udać się może do pobliskiego kościoła, w jakim dostanie je za niedużą ofiarą. Opłatki zakupić też można w najróżniejszych sklepach, lecz warto pamiętać przy tym aby nie czekać z ich zakupem na ostatnią chwilę. Współczesne opłatki są wypiekane wyłącznie z naturalnej mąki pszennej, a wiele receptur pochodzi z dziewiętnastego wieku. Jedynym akceptowalnym składnikiem oprócz mąki jest woda, nie można dodawać do nich drożdży, konserwantów czy utrwalaczy. Sam proces wypiekania trwa bardzo krótko, ponieważ oplatki spędzają w piecu jedynie 60 sekund. Na powierzchni opłatków niejednokrotnie mogą się znajdować różnego rodzaju motywy religijne, które są wytłaczane za pomocą specjalnych form.
+Tekst Sponsorowany+