Niewiele chyba jest osób, jakim nie smakuje prawdziwa pizza, w jakiej jeden z podstawowych składników to mozzarella włoska. Ten rodzaj sera obecnie jest bardzo popularny, świetnie się też sprawdza jako dodatek do innych potraw, sałatek czy zwyczajnie na kanapkach. Klasyczną mozzarellę wytwarza się z najlepszego krowiego mleka, według tradycyjnych receptur. Jej smak jest delikatny i kremowy, a sam ser posiada charakterystyczną, sprężystą strukturę.
Sprzedawany jest on z reguły w postaci lekko spłaszczonych kulek o kilkucentymetrowej średnicy. Identycznie wyglądać będzie inna popularna odmiana tego sera, to znaczy mozzarella włoska. Mimo że wygląda identycznie, to kulki wypełnione są wewnątrz maślaną masą. Jest to efektem sposobu produkcji, w czasie którego do utworzonych kieszonek wlewana jest porcja pysznej śmietanki, która zapewnia ten charakterystyczny smak. Do tej pory opisywane sery wytwarzane były z krowiego mleka, ale to nie jest jedyne, które Włosi stosują.
Jako przykład może służyć mozzarella buffala, powstająca w oparciu o mleko bawołów hodowlanych. Mleko to cechuje większą ilością tłuszczu, a z kolei to przekłada się na lekko kwaskowy smak. Jednak pomimo tego ser ten bardzo dobrze smakuje i ma wielu swoich zwolenników. Różnych odmian włoskiej mozzarelli jest jeszcze kilka, jeśli ktoś zamierza ich szukać, to może na przykład sprawdzić jakiś sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+