Jeżeli ktoś lubi włoską kuchnię, a mało jest osób jakim nie będzie smakować, pamiętać powinien o jednej ważnej rzeczy. Wyjątkowy smak potraw jest przede wszystkim efektem składników wysokiej jakości, jakie użyte zostały do ich wykonania. Z tego też powodu jeżeli ktoś planuje zrobić spaghetti albo pizzę, to produkty włoskie oryginalne z pewnością mu w tym bardzo pomogą. Takie jak chociażby mozzarella włoska, która sprawdza się bardzo dobrze zarówno na makaronach i pizzach, jak również w formie dodatku do sałatek albo kanapek.
Najczęściej spotykana odmiana takiej mozzarelli, jaką można dostać w każdym sklepie, wytwarzana jest z krowiego mleka. Przez to posiada ona biały kolor i delikatny smak, oraz miękką konsystencję. Ser ten sprzedawany jest najczęściej pod postacią niedużych kulek, które są umieszczone w woreczkach z zalewą.
Mozzarella jest bardzo zdrowa, bowiem zawiera w sobie dużo białka, witamin i składników mineralnych. Typowa mozzarella wytwarzana jest przez wiele firm, choć do włoskich oryginałów z reguły trochę im brakuje. Ale Włosi posiadają również kilka innych gatunków mozzarelli. Jedną z nich jest mozzarella buffala, którą się robi tradycyjnymi metodami z bawolego mleka. Mleko to ma w sobie więcej tłuszczu, co wpływa na to, że w smaku wyczuwa się lekką kwasowość. Delikatna i łagodna jest z kolei mozzarella burrata, która jest kolejnym tradycyjnym włoskim produktem. Tę delikatność zawdzięcza niedużej kieszonce, w której znajduje się niewielka ilość śmietanki, przypominającej w w swoim smaku masło.
+Tekst Sponsorowany+