Przeglądając sklepowe półki bez problemów można zauważyć na nich niewielkie woreczki, w których umieszczone są kulki sera w zalewie. Tym serem jest właśnie mozzarella, jeden z najpopularniejszych obecnie gatunków sera. Jest on szczególnie ceniony w kuchni włoskiej, gdzie powszechnie się go wykorzystuje na pizzach, lecz również i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Lecz prawdziwa mozzarella włoska według niejednej osoby różni się bardzo od tego, co znaleźć można w większości sklepów. Wynika to z kilku rzeczy. Przede wszystkim na jej ostateczny smak ogromne znaczenie ma mleko zastosowane do produkcji. A to pochodzące od włoskich krów jest świetnej jakości, szczególnie tych trzymanych w niedużych gospodarstwach. I właśnie z takich gospodarstw pochodzi także najcenniejsza odmiana tego sera, czyli mozzarella fior di latte.
Produkowana jest ona jedynie w kilku rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Sam proces wytwarzania jest precyzyjny i długi, ale zadbanie o wszystkie szczegóły zapewni wyjątkowy smak końcowego produktu. Nieduże włoskie gospodarstwa także słyną z produkowania kolejnego rodzaju mozzarelli, jakim jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego sera zamiast krowiego mleka wykorzystywane jest mleko bawolic. Ma on dużo więcej zawartości tłuszczu, co ostatecznie się przekłada na ostateczny smak. Mozzarella buffala bowiem jest bardziej wyrazista, a jednocześnie lekko kwaskowa. Posiada także dużo więcej rozmaitych składników odżywczych, dzięki czemu jest cennym składnikiem codziennej diety.
Coraz większą popularnością wśród miłośników włoskiej kuchni cieszy się też mozzarella burrata. Ten rodzaj sera jest produkowany z krowiego mleka, ale w nieco odmienny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej z kulek bowiem się robi niewielką kieszonkę, do której wlewana jest niewielka ilość śmietanki. Dzięki temu po przekrojeniu mozzarella burrata ma płynniejszą konsystencję, a jednocześnie maślany, bardzo delikatny smak, tak lubiany przez sporą ilość osób.
+Tekst Sponsorowany+