Pizza jest daniem, które smakuje chyba wszystkim, z tego też powodu jest ona popularna w większości krajów. Tajemnica jej smaku przede wszystkim tkwi w odpowiednio przyrządzonym cieście, ale równie istotne także będą odpowiednie składniki. A wśród nich trzeba zwrócić szczególną uwagę na ser, włoscy kucharze przede wszystkim tu wykorzystują mozzarellę.
Klasyczna mozzarella włoska ma delikatny smak, posiadając jednocześnie sprężystą, ciągnącą się konsystencję. Pomimo że pozornie wykonanie jej nie będzie stanowiło poważniejszego wyzwania, to tak naprawdę sytuacja wygląda inaczej. Żeby rzeczywiście ten ser posiadał taką strukturę i smak jakich się od niego oczekuje, to trzeba ogromnie dużo praktyki i doświadczenia. Z tego też powodu jeżeli nawet w sklepach się znajdzie jakieś sery wyprodukowane przez różne lokalne firmy, to raczej nie będą one smakować tak jak produkty włoskie oryginalne.
Z tego też powodu do dobrej pizzy raczej się nie stosuje serów mających wątpliwy smak, a jedynie pochodzące z Italii. Najczęściej wybierana przez klientów mozzarella produkowana jest z krowiego mleka, dzięki czemu jej smak jest bardzo delikatny. Lecz rodzajów mozzarelli jest znacznie więcej, i coraz częściej można je dostać także w sklepach w naszym kraju. W ostatnim czasie rosnącym zainteresowaniem cieszy się mozzarella burrata, zawierająca dodatek śmietanki. Tę dodaje się podczas produkcji, dzięki czemu w środku kulki robi się nieduża torebka wypełniona ciekłą zawartością.
Kulki tej mozzarelli wyglądaj identycznie jak normalnej, ale po przekrojeniu wypływa z nich maślana ciecz. Spróbować również warto mozzarelli wyrabianej z prawdziwego mleka bawołów, jaka obecnie jest uważana za ser o najwyższej jakości. Produkowana od lat mozzarella buffala stosunkowo niedawno dopiero zaczęła zyskiwać swój status, ponieważ wcześniej nie była doceniana. Bawole mleko ma w sobie znacznie większą zawartość tłuszczu, dlatego też wytwarzane z niego sery posiadają charakterystyczny, lekko kwaskowy smak.
+Tekst Sponsorowany+