Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Autor: 10:33 Inne

Jakie są najpopularniejsze rodzaje włoskiej mozzarelli

Każdy, kto miał kiedyś okazję spróbować prawdziwej pizzy z Włoch doskonale wie, że smakuje ona wyśmienicie. W dużym stopniu będzie to zawdzięczać użytym do wytworzenia składnikom, w tym również serowi mozzarella. Mozzarella włoska stosowana jest jednak nie tylko na pizzach, lecz stanowi też doskonały dodatek do sałatek i przekąsek, komponuje się też świetnie z innymi ciepłymi posiłkami. Charakterystyczne białe kulki w zalewie zna większość z nas, ponieważ znaleźć je można w każdym sklepie spożywczym. Lecz z reguły produkowane są one przez jakieś krajowe firmy, i tak naprawdę jeśli chodzi o smak jedynie przypominają one włoskie, oryginalne produkty.

Zwłaszcza że Włosi mają parę interesujących odmian tego sera, które zasmakować powinny wszystkim jego miłośnikom. Wytwarzanych między innymi, tak jak to miało miejsce przed laty, z mleka bawolic, jakie ma w sobie znacznie więcej tłuszczu. Przez to mozzarella buffala posiada lekko kwaskowy, delikatny smak, pasujący idealnie do dużej ilości potraw. Doceniana wśród smakoszy także jest mozzarella fior di latte. Ona z kolei jest wytwarzana z mleka krowiego, ale tylko w kilku regionach Włoch, według tradycyjnych receptur. Zajmują się tym lokalni rzemieślnicy, jacy wszystko robią ręcznie, bez wykorzystania żadnych maszyn. Z pewnością warta skosztowania będzie też mozzarella burrata, która zawiera w sobie maślany środek. Jest to efektem dodania na etapie produkcji śmietanki, w ten sposób tworząc w kulce niewielką kieszonkę pełną płynu.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 2 times, 1 visits today)
Close