Tradycyjne sery z Włoch są popularne na całym świecie, i słusznie cieszą się takim wzięciem z uwagi na ich wyjątkowy smak. Sery takie, jak też inne produkty włoskie wytwarzane są jedynie z całkowicie naturalnych składników i według receptur przekazywanych przez pokolenia.
W szczególności uznaniem cieszy się mozzarella włoska, która jest podstawą każdej dobrej pizzy. Typowe sery mozzarella wytwarzane są oczywiście z mleka krów, są w formie białych, miękkich kulek. Ich struktura jest lekko rozciągliwa i miękka, a do sprzedaży pakowane są do foliowych torebek wypełnionych serwatką. Klasyczna mozzarella jest najbardziej powszechna, ale warto też zwrócić swoją uwagę na kilka jej innych odmian, które zbyt dobrze jeszcze u nas nie są znane. Jedną z nich jest mozzarella buffala.
Pochodzi ona z regionu Kampania, a jej główną cechą jest to, że się ją produkuje ją z mleka bawolego. Początkowo nie była zbyt wysoko ceniona, ale obecnie bardzo się to zmienia ze względu na charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Bawole mleko ma większą zawartość tłuszczu, ale jednocześnie znacznie niższy poziom złego cholesterolu, jest więc dużo zdrowsze od krowiego. Na naszych stołach coraz częściej pojawia się też mozzarella burrata. Ten ser z kolei na pierwszy rzut oka przypomina normalną mozzarellę, lecz ma zupełnie inną konsystencję, z płynnym wnętrzem. Ten rodzaj sera jest produkowany z krowiego mleka z zawartością śmietany, i to właśnie ona nadaje mu charakterystyczny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+