Jeśli ktoś miał okazję skosztować prawdziwej włoskiej pizzy, to z pewnością dostrzeże wiele różnic w porównaniu z tym, co tylko pizzą się nazywa. Obecnie można taką pizzę kupić nie tylko we Włoszech, ale też w wielu innych krajach, ponieważ ta kuchnia stała się popularna na praktycznie cały świecie. Lecz należy zwrócić swoją uwagę przede wszystkim kto ją wykonuje, lecz również z jakich składników została zrobiona. Bo to składniki właśnie odpowiadają za to, że dania włoskie smakują tak wyjątkowo i niepowtarzalnie. Oczywiście zawsze można je zrobić z jakiejś normalnej mąki, dokładając zwykłą szynkę i ser, lecz to już nie będzie to samo. Na szczęście nie ma obecnie problemów ze zdobyciem tego typu składników, ponieważ bez żadnego problemu się je kupi w dużej ilości sklepów.
Dostępna jest oczywiście również prawdziwa mozzarella włoska, bez której byłoby trudno sobie wyobrazić na przykład pizzę. Lecz ten gatunek sera świetnie się sprawdza także w dużej ilości innych dań, przykładowo tartach czy zapiekankach, oraz wyśmienicie się komponuje z ziołami i pomidorami w rozmaitych sałatkach. Mozzarellę spotkać można najczęściej w formie białych, niedużych kulek, które są umieszczone w torebce z zalewą. Posiada ona delikatną, lekko miękką konsystencję, a po rozerwaniu zostają bardzo charakterystyczne postrzępienia, świadczące o jakości sera. Przeważnie jest produkowana z mleka krów, charakteryzuje się wówczas łagodnym, delikatnym smakiem. Ale w niektórych sklepach zaczęła się także pojawiać mozzarella buffala, jaką robi się z mleka które pochodzi od bawolic.
Jest ona dzięki temu nieco bardziej wyrazista, też przez większą zawartość tłuszczu. Coś ciekawego dla siebie w ofercie włoskich serów powinny też znaleźć osoby, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, dla nich dostępna jest chociażby mozzarella fior di latte. Wszystkie włoskie mozzarelle są wytwarzane z mleka wysokiej jakości, z tego też powodu ich smak jest tak niepowtarzalny i wyjątkowy. Ale wynika też z faktu, że kuchnia włoska producent stosuje przeważnie wypróbowane przez lata przepisy i receptury.
+Tekst Sponsorowany+