Chyba każdy amator kuchni włoskiej słyszał o mozzarelli. Praktycznie żadna pizza bez tego sera się nie obejdzie, lecz często jest stosowany także jako składnik wielu innych potraw. W sklepach spożywczych rzecz jasna można kupić wyroby nieco przypominające włoskie oryginały, lecz w praktyce daleko im do nich będzie.
Klasyczna mozzarella włoska sprzedawana jest w formie zanurzonych w serwatce kulek. Ma dość miękką strukturę i charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Po roztopieniu dość mocno się ciągnie, przez co smakuje wyśmienicie na pizzy i innych ciepłych daniach. Ale rzecz jasna ją można także zjadać bez ogrzania, chociażby w formie dodatku do sałatek. Dla odpowiednie jakości mozzarelli niezwykle istotne są rzecz jasna wszystkie składniki, lecz również sposób jej przygotowania. Teoretycznie trudne to nie jest, lecz różne niuanse i drobiazgi powodują, że ostatecznie ser zyskuje wyjątkowy smak.
Klasyczna mozzarella powstaje przede wszystkim z mleka krowiego, lecz Włosi dysponują jeszcze kilkoma odmianami tego sera. Jedna z nich to mozzarella buffala, do wytworzenia której używane jest mleko bawołów. Jeszcze jakiś czas temu ten typ sera specjalnym uznaniem się nie cieszył, także z powodu problemów z przechowywaniem. Lecz powoli zaczął przekonywać swoim niepowtarzalnym smakiem, mocno różniącym się od normalnego. Te różnice wynikają z faktu, że mleko bawole zawiera większą ilość tłuszczu, co mocno wpływa na kulinarne doznania. Ser ten jest trochę kwaśny, lecz równocześnie smaczny, posiada również sporo zdrowotnych właściwości.
Bardzo ciekawie smakuje także mozzarella burrata, która zaczyna być dopiero popularna wśród naszych konsumentów. Z reguły wytwarza się ją z krowiego mleka, ale z dodatkiem śmietanki. To powoduje lekki maślany posmak, od którego zresztą wywodzi się nazwa tego sera. Burrata wyglądem przypomina mozzarellę, lecz w środku ma serowy woreczek. W zwykłym markecie takie sery są trudne do znalezienia, jeżeli ktoś będzie chciał taki zakupić, to znaleźć powinien jakiś sklep sprzedający produkty włoskie oryginalne.